Wegenwerken aan de Handelslei in Sint-Job zorgen voor hinder op weg naar Orthoca Noord – Meer info

Ziekte van Panner

Wat is Panner?

De ziekte van Panner typeert zich meestal door stijfheid en pijn van de elleboog. Meestal bevindt de pijn zich aan de buitenzijde, maar pijn kan in de hele elleboog voorkomen. Panner komt vaker voor bij jongens in de leeftijd van 4 tot 8 jaar, maar kan tot ongeveer 12 jaar voorkomen.

Het is een aandoening van de bloedvoorziening van de groeischijf aan de buitenzijde van de elleboog. Er zijn verschillende theorieën over de oorzaak, maar er wordt algemeen aangenomen dat het gaat om een overbelasting. De ziekte van Panner geneest in de meeste gevallen vanzelf. Het hele proces kan wel tot meer dan een jaar duren. Panner mag niet worden verward met OCD dat vaker bij iets oudere kinderen voorkomt.

Onderzoek.

Tijdens het onderzoek zal de arts kijken of er vocht in de elleboog zit. De beweeglijkheid wordt getest.
Bij elke patiënt worden een Röntgenfoto en vaak wordt een CT of een MRI scan van de elleboog aangevraagd.

Wat is de behandeling?

De behandeling is vrijwel altijd conservatief bij deze jonge kinderen. Een operatie is slechts zelden aangewezen. Het is nodig om de elleboog goed te laten rusten. In de praktijk betekent dit meestal dat de patiënt minder mag gaan sporten of zelfs een periode volledig dient te stoppen. Kinesitherapie, ijs en pijnstillers kunnen de symptomen vaak snel verminderen.

Operatie
Een operatie is zelden nodig maar als er toch extreme pijn of stijfheid zijn, of als er een gewrichtsmuis in de elleboog vormt, kan een operatie artroscopisch of via een open techniek.

Na de operatie

Direct na de operatie wordt de elleboog meestal beschermd door een dik verband. Dit blijft twee weken rond de elleboog en wordt pas verwijderd op de eerste consultatie. Dan worden ook de knoopjes van de hechtingen in de huid verwijderd. De elleboog mag direct na de operatie weer bewogen worden. Vooral het strekken is vaak moeilijk in het begin. De elleboog mag minstens zes weken niet worden belast maar dit is sterk afhankelijk van de ernst en het type operatie.

Specifieke complicaties

Dit is ook afhankelijk van het stadium en de operatie.

Resultaten

De resultaten van conservatieve therapie zijn over het algemeen goed. Verder geldt de algemene regel dat er bij jongere patiënten betere resultaten zijn.