Wegenwerken aan de Handelslei in Sint-Job zorgen voor hinder op weg naar Orthoca Noord – Meer info

Triceps pees scheur

Wat is een triceps pees scheur?

De triceps is de grote spier aan de achterzijde van de bovenarm. De pees hecht aan, aan de ellepijp(ulna) ter hoogte van de onderarm. Bij aanspannen van de triceps strekt de elleboog (extensie). De pees kan scheuren door een te zware belasting of door een val op de hand. Dit kan plotsklaps gebeuren maar kan ook langzaam optreden.

De meeste patiënten zijn mannen die zware lichamelijke arbeid verrichten. Vaak zijn er al langer klachten aan de achterkant van de elleboog. Dit kan wijzen op een langdurige overbelasting of zelfs een ontsteking van de pees.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek bij de arts, zal deze kijken naar de omvang van de spier. Bij een recente scheur is er vaak een grote blauwe plek zichtbaar en kan het zijn dat de spier richting de schouder is verplaatst. Als de arts vraagt de spier aan te spannen is dit meestal pijnlijk. De kracht van de elleboog kan verminderd zijn maar is vaak nog redelijk, omdat de pees meestal niet volledig is afgescheurd. Rek van de spier is meestal pijnlijk.

Tenslotte zal de arts proberen de pees te voelen. Door de pijn en de zwelling is dit vaak moeilijk. De pees scheurt niet altijd volledig maar slechts gedeeltelijk. Dan is de resterende pees nog wel voelbaar door de arts, en is pijn het meest op de voorgrond.

Meestal worden een Röntgenfoto van de elleboog en een echografie aangevraagd maar dit is niet altijd nodig. Soms kan het nodig zijn een MRI scan te maken. Dit is vooral het geval bij gedeeltelijk gescheurde pezen.

Wat is de behandeling?

Bij een ontsteking wordt er een conservatieve behandeling gevolgd met rust en ontstekingsremmers en gerichte kinesitherapie. Bij de meeste gedeeltelijke scheuren en zeker als de pees volledig is afgescheurd is het nodig de elleboog zo snel mogelijk te opereren.

Operatie

Er wordt een incisie gemaakt aan de achterkant van de elleboog. De pees wordt terug vastgemaakt aan het bot via hechtingen door het bot en/of een anker geplaatst in het bot.

Na de operatie

Direct na de operatie wordt de elleboog beschermd door een dik verband. Als er teveel spanning op de hechtingen zit is het soms nodig om de elleboog tijdelijk in te gipsen. Het verband blijft twee weken rond de elleboog en wordt pas verwijderd op de eerste consultatie. Dan worden ook de knoopjes van de hechtingen in de huid verwijderd.

Hierna mag de elleboog weer bewogen worden. Vooral het buigen is meestal moeilijk in het begin. Er mag niet gesteund worden op de geopereerde arm. Pas na zes weken mag er weer voorzichtig kracht worden uitgeoefend met de triceps.

Als alles goed gaat mag de elleboog na drie maanden weer volledig belast worden.