Vanaf 21 oktober 2024 zijn alle diensten van Polikliniek Stevenslei verhuisd naar de nieuwe ziekenhuisvleugel van AZ Monica Deurne – Meer info

Polscyste

Wat is een polscyste ?

Een polscyste of ganglioncyste is een frequente oorzaak van weke delen zwelling rond de pols. Ze bestaan uit een dunne wand of kapsel, dat gevuld is met vocht. Gelijkaardige cysten kunnen ook in de handpalm voorkomen. Ze staan steeds in verbinding met een gewricht of peesschede. Er is geen specifieke oorzaak waardoor ze ontstaan. Deze cysten kunnen pijn veroorzaken, vaak bij het ontstaan of na een zwaardere inspanning. De grootte van de cyste kan wisselen, en meestal nemen ze langzaam toe in volume maar soms verdwijnen ze spontaan. Ze kunnen nooit kwaadaardig worden.

Hoe wordt de diagnose gesteld ?

De lokalisatie en het uitzicht van een ganglioncyste zijn erg typisch, en de diagnose kan dan ook vaak na onderzoek van de hand en pols door een arts gesteld worden. Om andere oorzaken van zwelling uit te sluiten kan een echografie aangevraagd worden. Met behulp van radiografische opnamen van hand en pols kunnen onderliggende gewrichtsaandoeningen aangetoond worden.

Behandeling van een cyste

Als de cyste klachten veroorzaakt (pijn of bewegingsbeperking) of erg groot wordt, is een behandeling aangewezen. Een punctie van de cyste of het dragen van een polsverband kunnen, zeker tijdelijk, het volume doen verminderen. Vaak is echter een heelkundige ingreep nodig om ze helemaal te verwijderen.

Het doel van de ingreep is de cyste en de verbinding met het gewricht of de peesschede te verwijderen. Het is vaak nodig ook een deel van het onderliggende gewrichtskapsel mee weg te nemen, om de kans op een recidief van de cyste te verminderen.

Handchirurgen gebruiken een speciale bril met vergroting om de ingreep optimaal uit te voeren en geen enkele van de delicate structuren in de hand te beschadigen.

Verdoving
*Bij een plaatselijke verdoving wordt de verdoving in de hand ingespoten op de plaats waar de ingreep wordt uitgevoerd. Dit is enkel voor kleinere ingrepen mogelijk.
*Bij een regionale verdoving of plexus verdoving, wordt door de anesthesist een inspuiting gegeven in de oksel, waardoor de arm tijdelijk verlamd is. U voelt geen pijn meer en u blijft wakker tijdens de ingreep. De inspuiting kan wat onaangenaam zijn. De arm blijft na de ingreep nog meerdere uren verdoofd.
*Bij een algemene verdoving wordt medicatie toegediend die u doet inslapen. Dankzij het gebruik van nieuwere producten bent u onmiddellijk wakker na de ingreep en zijn er zelden nevenwerkingen.

Nazorg
Na het verwijderen van een polscyste wordt een verband en een spalk aangelegd. Na twee weken worden de hechtingen verwijderd en kan u de hand terug normaal gebruiken. Gedurende enkele weken kan er wat pijn en stijfheid optreden, doch dit verbetert meestal snel.

Ondanks het feit dat een heelkundige resectie van de cyste een grote slaagkans heeft, kunnen toch nog recidieven optreden.