Wegenwerken aan de Handelslei in Sint-Job zorgen voor hinder op weg naar Orthoca Noord – Meer info

Osteomie

Een normale knie heeft een rechte as, dit wil zeggen dat de belasting van het been door het midden van de knie loopt. Indien de belastingsas van het been afwijkt spreekt men van O-benen of X-benen; een ascorrectie of osteotomie van de knie is dan de aangewezen oplossing.

Oorzaken

De as van het been kan afwijken van de normale as door een aantal oorzaken:

•Een aangeboren asafwijking
•Een vroegere operatie (bv volledige verwijdering van de binnenste of buitenste meniscus)
•Een vroeger ongeval met een breuk die in een afwijkende stand geheeld is.

Types

De asafwijking van het been kan in 2 richtingen verlopen:

• We spreken van een O-been of varus knie als de belastingsas door het binnenste deel van de knie loopt. Dit leidt tot overbelasting en snellere kraakbeenslijtage van de binnenkant van de knie.
• We spreken van een X-been of valgus knie als de belastingsas door het buitenste deel van de knie loopt. Dit leidt tot overbelasting en snellere kraakbeenslijtage van de buitenkant van de knie.

Operatie

De as-afwijking kan operatief gecorrigeerd worden door middel van een open wig of gesloten wig osteotomie. Op die manier kunnen we het overbelaste deel van de knie beschermen tegen vroegtijdige slijtage of artrose. Deze correctie heeft alleen nut als de andere delen of compartimenten van de knie nog in goede staat zijn.

Tijdens een open wig osteotomie wordt het been doorgenomen door middel van zaag en beitel en dan progressief opengesperd tot de gewenste correctie wordt bekomen. Deze correctie wordt gecontroleerd tijdens de ingreep door middel van fluoroscopie. Tijdens een gesloten wig osteotomie wordt een driekhoekige wig verwijderd en het been toegeklapt. Open wig correcties worden het meeste uitgevoerd tenzij bij rokers en zwaarlijvige personen waarbij gesloten wig correcties worden uitgevoerd.