Wegenwerken aan de Handelslei in Sint-Job zorgen voor hinder op weg naar Orthoca Noord – Meer info

Prof. Dr. Peter Verdonk, President van de Belgische Vereniging voor Orthopedie en Traumatologie, blikt terug op een geslaagd congres Orthopaedica Belgica 2024

Orthopaedica Belgica 2024: een overzicht van de meeste opmerkelijke ontwikkelingen in de orthopedie.

In Antwerpen vond op 25 en 26 april het Orthopaedica Belgica 2024 congres plaats, dé bijeenkomst bij uitstek waar Belgische experts op het gebied van orthopedie samenkwamen. Dit tweedaagse evenement bood een platform voor het delen van baanbrekend onderzoek, waardevolle inzichten en het bijwonen van hands-on cursussen.

Het centrale thema van dit jaar was gericht op de nieuwste trends in de personalisatie van de orthopedische zorg.

Op de affiche prijkten ook een aantal artsen uit de Orthoca groep waaronder Prof. Olivier Verborgt, Dr. Melanie Vandenberghe, Dr. Wouter Peeters, Dr. Jeroen Verhaegen en Prof. Dr. Matthias Vanhees.
Ook zij deelden hun kennis, knowhow en vooruitschrijdende inzichten met betrekking tot gepersonaliseerde orthopedische zorg.

3D- Technologie

Een opvallend hoogtepunt van het congres was de diepgaande verkenning van 3D-technologie en zijn diverse toepassingen binnen de orthopedie.

Inzichten werden gedeeld hoe 3D-technologie niet alleen gebruikt wordt voor de analyse van problemen, maar ook voor patiënt specifieke instrumentatie bij arthroplastie. De voordelen en valkuilen werden zorgvuldig belicht voor de 550 deelnemers.

Doorlichting; de schouder van een sportatleet

De case-based discussie over de schouder van de atleet was een intrigerende sessie die door talrijke deelnemers werd bijgewoond vanwege de specificiteit en de complexiteit van de onderwerpen.

In de schijnwerpers: Augmented reality en slimme robotica

Het congres bood ook inzicht in geavanceerde technologieën voor totale heupvervanging. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van augmented reality en slimme robotica om precisiechirurgie te bevorderen.

Gepersonaliseerde Prothesen

Het belang van gepersonaliseerde benaderingen in de orthopedie werd doorgelicht met een sessie over het selecteren van de juiste prothese op basis van unieke kenmerken van elke patiënt.

Vooruitstrevende inzichten stellen patiënten in staat om actief deel te nemen aan de besluitvorming met aandacht voor anatomische variaties en individuele behoeften.

Toekomstperspectieven

Orthopaedica Belgica 2024 fungeerde als een inspirerend platform waar experts ideeën konden uitwisselen, netwerken en nieuwe samenwerkingen konden smeden om te streven naar excellente orthopedische zorg.

Ter afsluiting deelde eerste minister Alexander De Croo zijn visie op de toekomstige gezondheidszorg.

Wij kijken vol verwachting uit naar de volgende editie!