Wegenwerken aan de Handelslei in Sint-Job zorgen voor hinder op weg naar Orthoca Noord – Meer info

Kraakbeenletsel knie

Hoe ontstaat een kraakbeen letsel ?

Door een trauma (ongeval), microtrauma (overbelasting) of degeneratie (ouderdom en slijtage). De pijn bij een dergelijk letsel ontstaat door het defect in het kraakbeen en overdruk op het onderliggende bot waardoor er beenmergzwelling optreedt en pijn. Tevens kan de daarmee gepaard gaande zwelling pijn veroorzaken in het gewricht.

Zijn alle kraakbeenletsels te behandelen ?

Trauma en microtraumatische letsels zijn best behandelbaar, voor degeneratieve letsels ligt dit moeilijker. Boven de leeftijd van 50 jaar komen patiënten minder in aanmerking voor een biologische optie. Indien kraakbeenletsels niet behandeld worden, kan de laag kraakbeen geleidelijk verder afslijten met artrose en voortschrijdende immobiliteit tot gevolg.

Behandelingsopties

Momenteel zijn er diverse therapieën, afhankelijk van leeftijd, ernst en mate van activiteit.

Medicatie: Vaak worden hyaluronzuurgel en glucosaminepreparaten ingezet in de eerste fase bij de behandeling of na een ingreep. Deze geneesmiddelen zijn niet terugbetaald. Ook geconcentreerde plasmagels worden op dit ogenblik onderzocht.

Shaving: tijdens een kijkoperatie worden de losliggende kraakbeen stukjes verwijderd d.m.v. een shaver. De randen van het kraakbeenletsel worden gestabiliseerd.

Microfractuur of ice picking

Tijdens een kijkoperatie wordt met een ice pick kleine gaatjes geprikt in het onderliggende bot. Bij het ice-picken borrelt het beenmerg doorheen de gaatjes in het letsel waardoor een bloedklonter met stamcellen het kraakbeenletsel kan opvullen.

Deze stamcellen kunnen dan herstel weefsel aanmaken. Deze techniek is geschikt voor geïsoleerde kraakbeenletsel tot max. 1.5 cm². Een recente studie heeft aangetoond dat toevoegen van bepaalde gels de genezing na microfractuur kan optimaliseren.

Deze toepassing is nu beschikbaar in AZ Monica onder strikte study omstandigheden.