Wegenwerken aan de Handelslei in Sint-Job zorgen voor hinder op weg naar Orthoca Noord – Meer info

Knieprothese

Knieprotheses algemeen

Het doel van het implanteren van een knieprothese is:

-Het verminderen van pijn en verbeteren van kwaliteit van leven.
-Eventuele vergroeiingen corrigeren, bijvoorbeeld o-benen of x-benen.
-Eventueel functieverlies van uw knie herstellen.

Het implanteren van een knieprothese betekent dat de uiteinden van het dijbeen, het scheenbeen en indien nodig, de achterkant van de knieschijf worden vervangen door een prothese. Knieprothesen zijn speciaal ontworpen om de anatomie van de knie zo dicht mogelijk te benaderen.

Er zijn diverse typen knieprothesen beschikbaar. In samenspraak met u wordt de meest geschikte prothese gekozen. De definitieve keuze wordt echter pas tijdens de operatie genomen.

Totale knie prothese

Hierbij worden de uiteinden van het dijbeen en van het scheenbeen voorzien van een nieuwe oppervlakte. De knieschijf krijgt niet altijd een nieuwe laag.
Elke knieprothese bestaat uit meerdere delen:

1. Het femorale (dijbeen) deel vormt het nieuwe oppervlak van het dijbeen en is gemaakt van een metaallegering.

2. Hoewel de knieschijf niet altijd een nieuwe laag krijgt, vervangt het knieschijfdeel de onderkant van de knieschijf en wrijft tegen het dijbeen. Het knieschijfdeel is helemaal van kunststof.

3. Het onderbeen gedeelte is tweedelig. De tweedelige variant bestaat uit een metalen vlak dat aan het bot wordt bevestigd en een kunststof inzetstuk (poly-ethyleen of PE) voor een glad oppervlak waar het dijbeen overheen schuift.

Halve knieprothese of unicompartimentele prothese

Hierbij is slechts één deel van de knie beschadigd en krijgt enkel dit deel een nieuwe oppervlakte. De delen van de knie die niet beschadigd zijn krijgen geen nieuwe laag.

Revisie TKP

Een nieuwe operatie van een eerder geplaatste knieprothese die is versleten, niet goed werkt of los is geraakt.
De eerder geplaatste delen worden geheel of gedeeltelijk verwijderd en vervangen door nieuwe. Meestal is de revisie prothese groter en verlengd door middel van een steel voor een betere fixatie.