Wegenwerken aan de Handelslei in Sint-Job zorgen voor hinder op weg naar Orthoca Noord – Meer info

Kijkoperatie van de elleboog

Wat is een artroscopie?

Een artroscopie is een kijkoperatie. Hierbij worden verschillende kleine incisies gemaakt rond de elleboog. Door deze incisies kunnen dan een camera en verschillende instrumenten in het gewricht worden gebracht.

Wanneer wel

Een kijkoperatie kan worden gedaan om gewrichtsmuizen uit de elleboog te verwijderen of om kraakbeen te verwijderen of te fixeren bij osteochondritis dissecans of de ziekte van Panner. Ontstekings- of littekenweefsel kan worden verwijderd. Tevens kan extra bot worden verwijderd en kan het kapsel worden verwijderd in het geval van een stijve elleboog of bij artrose. Een tenniselleboog kan ook via een kijkoperatie worden behandeld. Sommige breuken van de elleboog kunnen met behulp van een artroscopie terug op de plaats worden gezet. Tenslotte kan een kijkoperatie als onderzoek dienen om de staat van het kraakbeen te bekijken of in het geval van een instabiele elleboog.

Wanneer niet

Een kijkoperatie kan niet worden gedaan als de patiënt niet gezond genoeg is om in slaap te gaan of gedurende langere tijd op de zij te liggen. In sommige gevallen kan een artroscopie ook niet plaatsvinden als er al operaties op de zenuwen zijn gebeurd in het verleden of er teveel litteken weefsel in de elleboog zit.

Opname

De meeste kijkoperaties gebeuren via het dagziekenhuis. Soms is het nodig om enkele dagen in het ziekenhuis te worden opgenomen, bijvoorbeeld om gebruik te maken van de CPM (Kinetec) machine onder begeleiding van onze kinesisten.

Anesthesie

De operatie gebeurt onder algemene narcose.

Positie van de patiënt

De patiënt wordt op de zij gelegd met de arm op een rol. Er wordt een knelband aan de arm gelegd om bloeden tegen te gaan. Dan wordt de arm ontsmet met isobetadine en met steriele doeken afgedekt. Het is zeer belangrijk om een eventuele allergie tegen isobetadine te vermelden, omdat er dan een ander product gebruikt moet worden om de arm te ontsmetten.

Stappen van de operatie

Ten eerste wordt er fysiologische vloeistof in het gewricht gespoten om het kapsel uit te laten zetten. Dan wordt er een incisie van ongeveer een halve centimeter gemaakt aan de binnenkant van de elleboog, juist voor de nervus ulnaris. De camera wordt in het gewricht gebracht en de voorzijde van het gewricht wordt bekeken.

Er wordt continu fysiologische vloeistof in het gewricht gepompt. Met een naaldje wordt dan de plaats voor de tweede incisie aangeduid. Door deze tweede incisie kunnen instrumenten in het gewricht worden gebracht. Dan worden er twee of drie incisies aan de achterzijde van de elleboog gemaakt. Opnieuw kunnen de camera en instrumenten in het gewricht gebracht worden.

Na de operatie

Na de operatie zal er, afhankelijk van de ingreep, een gips worden aangelegd met de elleboog zoveel mogelijk gestrekt. Deze methode werd ontwikkeld door Prof. Dr. Yamaguchi uit de VS en dient om de zwelling zoveel mogelijk te beperken. Deze gips mag op de eerste dag na de operatie worden verwijderd en vervangen door een drukverband.

De wondjes mogen worden verzorgd met isobetadine of met alcohol in het geval van een allergie. Het is normaal dat er de eerste dagen na de kijkoperatie nog vocht uit de wondjes komt. Dit moet spontaan stoppen binnen 2 à 3 dagen.

De eerste consultatie is in principe twee weken na de ingreep. De hechtingen worden dan verwijderd en de volgende stappen van de revalidatie worden op dat moment besproken.

Complicaties

Complicaties treden zelden op bij een artroscopie van de elleboog. Naast de algemene complicaties, is er een toegenomen risico op zenuwletsel. Indien het voor de zenuw te gevaarlijk zou zijn om artroscopisch verder te gaan kan er besloten worden om een grotere incisie te maken om de operatie via een open techniek verder te zetten, of om de ingreep te stoppen.