Holvoet
Bij een holvoet ( pes cavus) is er een verhoging van de mediale voetboog al of niet samengaand met een naar binnen staan van de hiel ( varusstand).
Een holvoet kan soms een gevolg zijn van een onderliggende neurologische aandoening, welke steeds moet uitgesloten worden door verder onderzoek. ( bv de ziekte van Charcot-Marie-Tooth)
Door overdruk ter hoogte van de middenvoetbeentjes kan er pijnljke eeltvorming onstaan ter hoogte van de onderzijde van de voorvoet ( metatarsalgie), of de bovenzijde van zich ontwikkelde hamertenen .
Door het naar binnen staan van de hiel kan er ontsteking of eventueel scheur onstaan van de pezen aan de buitenzijde van de enkel of nog regelmatig optreden van verstuikingen met scheur en laksiteit van de banden van de buitenkel als gevolg.
Uiteindelijk kan de statiekafwijking door verkeerde belasting van de achtervoetgewrichten en de enkel aanleiding geven tot artrose van deze gewrichten met pijn en stijfheid als gevolg.
De behandeling bestaat in het dragen van een corrigerende maatsteunzool of soms orthopedische schoenen, silicone spacers of kousjes voor de pijnlijke hamertenen.
Bij onvoldoende resultaat kan chirurgische behandeling aangewezen zijn met correctie van de statiekafwijking bij middel van peestransplantaties en verlenging en/of gerichte zaagsneden met standcorrectie van de botjes van achter –en middenvoet ( Dwyer osteotomie – oprichtingsosteotomie) en/of verlenging van de Achillespees.
Daarnaast is heelkundige correctie van de hamertenen dikwijls noodzakelijk.en in geval van artrose soms het vastzetten van de gewrichten van de achtervoet (arthrodese).
Postoperatief is een 6 tal weken gipsimmobilisatie noodzakelijk gevolgd door het dragen van een brace of walking boot. Na een arthrodese operatie is 6 weken gipsimmobilisatie zonder steunname gevolgd door 6 weken gipsimmobilisatie in een loopgips noodzakelijk.