Wegenwerken aan de Handelslei in Sint-Job zorgen voor hinder op weg naar Orthoca Noord – Meer info

Golferselleboog

Wat is een golferselleboog?

Een golferselleboog (epicondylitis medialis) typeert zich door pijn aan de binnenkant van de elleboog. Hier is de aanhechting van de buigspieren van de pols. Het begint meestal met een ontsteking ten gevolge van een overbelasting. Later volgen er microscopisch kleine scheurtjes in de pees.

De pees probeert zich te herstellen en wanneer dat niet lukt kan een golferselleboog chronisch worden. Door de meerdere scheurtjes ontstaan er littekens in de pees. Hierdoor gaat de kwaliteit van de pees achteruit en kan het langer duren voordat de pees zich kan herstellen.

Soms gaat een golferselleboog gepaard met een inklemming van een zenuw (nervus ulnaris) ter hoogte van de elleboog. Dit uit zich vooral door tintelingen en een verminderd gevoel in de ringvinger en pink. Soms kan er zelfs uitval zijn van bepaalde spieren in de hand en onderarm.

Onderzoek.

Tijdens het onderzoek bij de arts zal deze vragen de spier aan te spannen om de pijn uit te lokken. Ook rek van de spier is meestal pijnlijk. Tenslotte is druk op de binnenkant van de elleboog vaak zeer gevoelig. Aanraking van de zenuw kan pijnlijk zijn en uitstralen tot in de hand. Het gevoel van de vingers en de kracht van de hand worden ook nog onderzocht.

Meestal worden een Röntgenfoto van de elleboog en een echografie aangevraagd maar dit is niet altijd nodig. Om de zenuw beter te onderzoeken kan een EMG aangevraagd worden.

Wat is de behandeling?

Ten eerste wordt er een conservatieve behandeling gevolgd. Dat betekent dat een operatie nooit de eerste keuze is. Het eerste deel van de behandeling bestaat vooral uit gerichte kinesitherapie en het dragen van een bandage. Dit laatste kan de aanhechting van de pees ontlasten.

Als er geen maagproblemen zijn wordt er vaak een kuur met ontstekingsremmende medicatie voorgeschreven. Als dit onvoldoende resultaat geeft dan kan de arts beslissen een injectie met cortisonen te geven. Tenslotte kan het nodig zijn de elleboog te opereren.

Operatie

Een golferselleboog moet met een open techniek geopereerd worden. Litteken en ontstekingsweefsel verwijderd uit de aanhechting van de pees. Indien nodig wordt de zenuw bij dezelfde operatie vrijgelegd en eventueel verplaatst uit zijn tunnel.

Na de operatie

Direct na de operatie wordt de elleboog beschermd door een afneembare spalk, gips of een dik verband. Dit blijft twee weken rond de elleboog. De spalk mag dagelijks meerdere keren worden afgenomen om de elleboog te strekken en te buigen. Na de eerste week is het niet meer noodzakelijk om de spalk ’s nachts te dragen.

De spalk wordt volledig verwijderd op de eerste consultatie. Dan worden ook de knoopjes van de hechtingen in de huid verwijderd. Hierna mag de elleboog weer volledig bewogen worden. Vooral het strekken is meestal moeilijk in het begin. Na zes weken mag de elleboog weer belast worden.

Specifieke complicaties

Bij deze operatie kan het zijn dat het gevoel aan de binnenzijde van de elleboog (tijdelijk) vermindert.

Resultaten

De resultaten bij deze operatie zijn over het algemeen zeer goed. Meer dan 90% zal volledig genezen zijn. In een klein percentage blijft er nog wat milde pijn of ongemak bij inspanning en in een zeer klein percentage is er weinig beterschap van de ingreep.

Als ook de nervus ulnaris gekneld zat duurt het vaak langer tot de elleboog volledig hersteld is en zijn de resultaten van een operatie minder gunstig, maar nog steeds goed in de meerderheid van de patiënten.

De duur van het herstel is zeer variabel. De meeste patiënten zullen na twee weken snel een redelijke beweeglijkheid van de elleboog hebben maar het duurt minstens zes weken voordat de pees weer volledig belast kan worden.