Wegenwerken aan de Handelslei in Sint-Job zorgen voor hinder op weg naar Orthoca Noord – Meer info

Gewrichtsmuizen

Gewrichtsmuizen

Indien er zich na een operatie een complicatie voordoet of als u twijfelt of er een complicatie is kunt u het beste contact opnemen met uw chirurg (Dr. R. van Riet, tel: 03-3205800) of u aanmelden bij de spoedgevallendienst van het ziekenhuis waar u geopereerd bent (spoedgevallen AZ Monica, Deurne, tel: 03-3205711).

Helaas is geen enkele operatie gegarandeerd zonder complicaties. De voornaamste complicatie, die bij elke operatie kan optreden, is een infectie. Tekens van infectie zijn roodheid, warmte, zwelling en pijn. Veel of langdurig vocht uit de operatiewonde kan wijzen op een infectie. Deze lijken op normale symptomen na een operatie en soms is het moeilijk om een infectie te onderscheiden. Het is zeer belangrijk om bij twijfel uw arts te raadplegen.

Bloednames, Röntgenfoto’s en verschillende soorten scans zijn soms nodig om de diagnose te bevestigen. Dit is vooral het geval bij chronische of sluimerende infecties die pas laat na de operatie optreden. Als behandeling worden meestal antibiotica voorgeschreven via een infuus of in de vorm van tabletten. Het kan nodig zijn de infectie te spoelen in de operatiezaal en in extreme gevallen moet dit zelfs meerdere malen gebeuren.

Zwelling van de elleboog na de operatie komt zeer vaak voor en kan tot zes weken aanhouden. De beste behandeling hiervoor is de elleboog niet te overbelasten. IJscompressen en ontstekingsremmers kunnen ook de zwelling doen afnemen.

Na een operatie aan de elleboog kan er stijfheid van het gewricht optreden. Dit is ten gevolge van de pijn die de elleboog belet goed te bewegen na de operatie. Bij sommige operaties mag de elleboog tijdelijk niet bewogen worden en dan is het risico op stijfheid ook groter.

Langdurige kinesitherapie is meestal voldoende om de beweging te herwinnen maar soms kan een brace worden voorgeschreven. Bij ernstige stijfheid die niet reageert op kiné of een brace kan een operatie overwogen worden.

Rond de elleboog lopen drie grote zenuwen die belangrijk zijn voor de functie en het gevoel van de hand en de onderarm. Tijdens de operatie kan een zenuw uitvallen doordat deze gekneld werd of zelfs beschadigd. Meestal is deze uitval tijdelijk maar in zeer zeldzame gevallen kan het letsel onomkeerbaar zijn.

De anesthesie die bij de operatie wordt gebruikt kan ook voor complicaties zorgen. Dit is zowel het geval bij een algemene narcose, als bij een anesthesie waarbij alleen de arm verdoofd wordt.

Specifieke complicaties per ingreep zullen in de aparte hoofdstukken besproken worden.