Wegenwerken aan de Handelslei in Sint-Job zorgen voor hinder op weg naar Orthoca Noord – Meer info

Anatomie van een gezonde knie

Een gezonde knie

Het kniegewricht is het grootste en meest complexe gewricht van het menselijk lichaam. Behalve buigen en strekken zijn er in het gewricht ook andere bewegingen mogelijk, zoals draaien en glijden. De natuurlijke knie bestaat uit drie botstukken: het dijbeen (femur), het scheenbeen (tibia) en de knieschijf (patella).

In het kniegewricht zijn de uiteinden van het dijbeen, het scheenbeen en de achterkant van de knieschijf bedekt met glad kraakbeen. Door dit kraakbeen is er een soepele beweging tussen de twee botuiteinden mogelijk.

Als een gezonde knie een beweging maakt, bewegen de twee gewrichtsvlakken makkelijk en zonder pijn ten opzichte van elkaar.

Tussen de twee uiteinden van het dijbeen en het scheenbeen bevindt zich een andere kraakbenige structuur, de ‘meniscus’ genaamd, die als demper fungeert. Het kniegewricht wordt afgesloten door een gewrichtskapsel, dat een vlies bevat.

Sterke gewrichtsbanden verbinden het dijbeen met het scheenbeen, bedekken het gewricht en stabiliseren het.
De bewegingen van de knie worden aangestuurd en gecontroleerd door de sterke dijbeenspieren (quadriceps) en de spieren van het onderbeen.

Een gezonde knie laat het been vrij bewegen binnen zijn bewegingsbereik en absorbeert de schokken die ontstaan door activiteiten zoals lopen en rennen.

Een versleten knie

Knie slijtage wordt gekenmerkt door slijtage van het kraakbeen en de meniscussen. Er onstaan kleine barstjes, putjes en scheurtjes in deze weefsels. Hierdoor zal u pijn, zwelling ervaren en minder goed kunnen functioneren (wandelen, trappen doen, fietsen). Slijtage treed meestal op door ouderdom maar kan ook op jongere leeftijd optreden door reuma of als gevolg van een ongeval. Slijtage wordt vaker gezien bij mensen met zwaar werk, lange tijd na sportongeval en bij overgewicht.