In orthopedie draait alles om precisie. Zeker wanneer het gaat over complexe breuken of botten die niet goed zijn geheeld, is het belangrijk dat een chirurg exact weet waar en hoe hij moet ingrijpen.
Bij Orthoca wordt daarvoor gebruikgemaakt van innovatieve 3D-technologie.
Van pionier tot eigen 3D-labo
Orthopedisch chirurg Dr. Verstreken, gespecialiseerd in hand- en polschirurgie, werkt al sinds 2009 met 3D-technologie. Wat begon in samenwerking met een externe partner is intussen uitgegroeid tot een volledig eigen 3D-labo in de orthopedische Focuskliniek. Dankzij geavanceerde beeldvorming wordt jouw bot tot in het kleinste detail in kaart gebracht.
Dat is bijzonder handig bij complexe breuken, maar ook wanneer een breuk niet of verkeerd is geheeld. In zo’n geval kan het bot in een verkeerde stand terug aan elkaar gegroeid zijn, wat chronische pijn of een beperking in beweging veroorzaakt.
Tot op de millimeter voorbereid
Vandaag gebruikt Orthoca deze technologie bij meer dan 100 patiënten per jaar. Met behulp van 3D-printtechnologie kunnen de situaties vooraf volledig geanalyseerd worden. Op basis van die informatie wordt de operatie tot op de millimeter gepland. Vervolgens worden er op maat gemaakte instrumenten geprint, zoals boor- en zaagmallen, die tijdens de ingreep aangeven waar precies moet worden gezaagd of geboord.
Sommige patiënten nemen hun gepersonaliseerde 3D-model na afloop zelfs mee naar huis – een tastbaar bewijs van een ingreep die volledig op hun lichaam werd afgestemd en met de grootste zorg werd uitgevoerd.
In sommige gevallen gaan de toepassingen van 3D-technologie zelfs nog een stap verder. Dan worden er implantaten in titanium geprint, die permanent in het lichaam worden geplaatst. Een mooi voorbeeld is de ingreep bij de jonge privéchauffeur Gevorgyan, die met zo’n implantaat geholpen werd door Prof. Vanhees. Deze implantaten worden wel nog via een externe partner geproduceerd, maar tonen aan hoe ver Orthoca vandaag staat met deze technologie.
Een internationaal erkende aanpak
Orthoca is niet alleen een pionier in België, maar ook ver daarbuiten: patiënten uit het buitenland komen speciaal naar hier voor deze behandelingen. Het team van Orthoca wordt bovendien wereldwijd uitgenodigd om hun expertise te delen op congressen en bij opleidingen van andere artsen.
Toch is er ook een keerzijde aan deze fantastische innovatie. Doorgaans is er geen terugbetaling voorzien voor het gebruik van 3D-technologie. Dat betekent dat het ziekenhuis, het orthopedisch team en soms ook de patiënt zelf de kosten moeten dragen.
Dr. Verstreken hoopt dat deze situatie in de toekomst verandert, zodat Orthoca deze unieke zorg kan voortzetten en uitbreiden.
Wat vaststaat, is dat 3D-technologie de manier waarop orthopedische operaties worden voorbereid en uitgevoerd grondig heeft verbeterd en vaak onmisbaar is geworden. Bij Orthoca ben je in handen van een team dat hierin tot de absolute top behoort!