Bij Orthoca zetten we ons in voor gespecialiseerde behandelingen binnen de orthopedische chirurgie. We spraken met Dr. Jeroen Verhaegen, een expert in heupproblemen bij jongvolwassenen. Hij behandelde recent een 30-jarige vrouw die al sinds haar jeugd te maken had met ernstige heuppijn. Uiteindelijk werd heupdysplasie gediagnosticeerd, wat leidde tot een succesvolle behandeling en een aanzienlijke verbetering van haar heupfunctie. Dankzij de ingreep kon ze haar pijnmedicatie, waaronder opioïden, volledig afbouwen.
Dr. Verhaegen, vertel ons: wat is heupdysplasie?
“Heupdysplasie is een aandoening waarbij de heupkom niet voldoende de heupkop bedekt, wat kan leiden tot instabiliteit en uiteindelijk schade aan het gewricht. Het probleem is dat deze aandoening vaak niet vroegtijdig wordt opgemerkt.
Veel patiënten lopen jarenlang rond met heupklachten, zonder dat er een duidelijke diagnose wordt gesteld, hetgeen de klachten niet ten goede komt. Awareness hierover bij andere zorgverleners is belangrijk, want hoe sneller het wordt gediagnosticeerd, hoe beter de behandeling kan worden afgestemd om eventuele operaties te helpen voorkomen.”
Waarom wordt heupdysplasie vaak pas laat herkend?
“Het klachtenpatroon bij patiënten met heupdysplasie is soms vaag, waardoor vaak verwarring ontstaat met andere heupproblemen. Dit leidt er vaak toe dat secundaire oorzaken van pijn, zoals een labrumletsel, spieroverbelasting, of rugklachten de focus worden, zonder dat de onderliggende oorzaak, namelijk het stabiliteitsprobleem van de heup, voldoende gekend is en wordt behandeld. In sommige gevallen kan een patiënt hierdoor zelfs onnodig onder het mes gaan.”
Hoe zag de behandeling van uw patiënt eruit?
“Deze patiënte had al twee kijkoperaties ondergaan in het verleden, zonder blijvend resultaat. Ze bleef pijnklachten houden, ook ondanks intensieve kinesitherapie. Tijdens de eerste consultatie bij Orthoca in november 2023 stelde ik vast dat er sprake was van heupdysplasie, hetgeen eerder over het hoofd was gezien. We begonnen met een niet-operatieve behandeling, gericht op oefentherapie en inspuitingen, om de pijn te verminderen.”
“Helaas bleek na enkele maanden dat de klachten onvoldoende verbeterden, waardoor we besloten hebben om een peri-acetabulaire osteotomie (PAO) uit te voeren. Dit is een operatie waarbij de heupkom beter wordt gepositioneerd om zo de druk op het labrum en het kraakbeen te verminderen en de stabiliteit van het gewricht te verbeteren.”
Is een operatie altijd nodig bij heupdysplasie?
“Nee, zeker niet. Hoewel een operatie soms noodzakelijk is, kan in veel gevallen de juiste oefentherapie al voldoende zijn om de klachten te verminderen. Ons doel is altijd om eerst de minst invasieve behandelingsoptie te proberen, in het bijzonder bij deze jonge patiënten. In dit geval zagen we na zes maanden al verbetering, maar het volledige resultaat zal pas een jaar na de ingreep gekend zijn.”
Hoe gaat het nu met de patiënt?
“De patiënt heeft een lange revalidatie van drie maanden doorgemaakt, waarin ze niet volledig mocht steunen, maar is nu zonder krukken aan het opbouwen met haar oefentherapie. Een belangrijk voordeel is dat ze volledig kon stoppen met sterke pijnmedicatie zoals opioïden.”
Welke boodschap wilt u meegeven aan collega’s in de medische wereld?
“Het is belangrijk dat huisartsen, kinesisten en orthopeden zich bewust zijn van de symptomen van heupdysplasie. Dit is geen zeldzame aandoening; en komt vaker voor dan men denkt. Ongeveer de helft van patiënten die een heupprothese nodig hebben voor de leeftijd van 50 jaar heeft onderliggend kenmerken van heupdysplasie. Vroegtijdige diagnose kan een wereld van verschil maken om de levenskwaliteit te verbeteren en operaties te helpen voorkomen.”
Wilt u meer weten over Dr. Jeroen Verhaegen en zijn expertise of bent u op zoek naar consultatiemogelijkheden? Bezoek zijn profielpagina voor meer informatie over zijn specialisaties en consultatietijden: Dr. Jeroen Verhaegen – Orthoca