Wegenwerken aan de Handelslei in Sint-Job zorgen voor hinder op weg naar Orthoca Noord – Meer info

Enkelverstuikingen en enkelbandlaksiteit

Een enkelverstuiking of distortio is één van de meest voorkomende orthopedische traumata. Meestal treedt een rekking of inscheuring op, al of niet gedeeltelijk, van de buitenenkel ligamenten.

De behandeling van een acute verstuiking is bijna altijd niet chirurgisch en bestaat na het dragen van aan gipsspalk enkele dagen tot een week tot verdwijnen van de meeste zwelling en pijn, in het tijdelijk ( 3 tot 4 weken) dragen van een brace en kinesitherapie. Het volledig verdwijnen van de zwelling en pijnklachten kan 6 weken tot 3 maanden duren.

Bij aanhouden van klachten van pijn en/of instabiliteit is beeldvorming onderzoek aangewezen voor het uitsluiten van mogelijke kraakbeenletsels ( osteochondraal defect ) of weke delen inklemming ( impingement). De behandeling gebeurt met een kijkoperatie ( arthroscopie), waarbij hypertrofisch littekenweeefsel wordt weggenomen ( shaving) en/of kraakbeenletsels worden behandeld met beenmergstimulatie bij middel van “ microfracture “ techniek.

Postoperatief wordt een gipsspalk aangelegd voor de duur van één week, waarna enkele weken partiële steunname op de voet en kinesitherapie. Volledige genezing tot hernemen van de sport kan 4 tot 6 maanden duren.

Bij onvoldoende resultaat kan een open behandeling met kraakbeentransplantatie uit de knie( mozaiekplastie) of aanbrengen van botgreffen en eventueel kunstkraak-beenlamel of metaalkapje, aangewezen zijn. Hierbij wordt een zaagsnede gemaakt van de binnenenkel, welke opnieuw wordt vastgemaakt met schroeven.

Postoperatief is 4 tot 6 weken gipsimmobilisatie noodzakelijk, gevolgd door partiêle steunname en kinesitherapie. Sport kan worden hernomen na 8 tot 12 maanden.

De chirurgische behandeling van aanhoudende buitenenkel instabiliteit bestaat in het uitvoeren van een herstel en versteviging van de buitenenkel banden ( ligamen-toplastie), waarbij ofwel een deel van één van de pezen aan de buitenenkel wordt gebruikt ( Chrisman-Snook plastie) of een peesgreffe genomen langs een kleine incisie van 2 tal cm onder de knie ( gracilis of semitendinosus pees) of nog een pees van de weefselbank. ( gemodifieerde Bröström plastie)

Postoperatief is 6 weken gipsimmobilisatie noodzakelijk, gevolgd door het dragen van een brace 4 tot 6 weken en kinesitherapie. Sport kan worden hernomen na 4 tot 6 maanden.