Dynamische stabilisatie van de rug

Tijdens deze operatie zal een deel van de lende wervelkolom worden gestabiliseerd.

De meest klassieke vorm van stabilisatie van de rug is het vastzetten van twee wervellichamen aan elkaar. Soms echter bestaat er een situatie waarin de aangetaste tussenwervelschijf te slecht is om nog op zichzelf te functioneren maar te goed om ze vast te zetten. Anders gezegd zijn twee verschillende gradaties van slijtage op te lossen door twee verschillende gradaties van immobilisatie.


Hoewel deze situatie weinig voorkomt kan er in deze situatie overgegaan worden tot het stabiliseren van de discus waarbij het teveel aan beweeglijkheid van een tussenwervelschijf terug wordt gebracht naar een zo normaal mogelijke beweeglijkheid. Zo proberen we de pijn te verminderen zonder teveel aan beweeglijkheid op te geven.

Een andere situatie kan erin bestaan dat een tussenwervelschijf zeer slecht is en moet vastgezet worden, maar dat een tussenwervelschijf boven of onder degene die moet worden vastgezet ook al in beperkte mate is aangetast door slijtage. Indien de ene tussenwervelschijf dan wordt vastgezet is er een kans dat de aanliggende tussenwervelschijf in verhoogde mate kan belast worden en pijn kan genereren.

Om dit proberen te voorkomen kan getracht worden via een combinatie ingreep waarbij één tussenwervelschijf wordt vastgezet en de aanliggende schijf wordt gestabiliseerd zonder vast te zetten een beter resultaat te bekomen op lange termijn.